Het orkestcelli en bassen
Enkele leden van de cello-bas-groep
Het Betuws Symfonie Orkest is het regionale symfonieorkest in het Gelderse Rivierenland. Het orkest bestaat uit ongeveer 45 enthousiaste musici en repeteert vanaf januari 2024 wekelijks onder leiding van dirigent Mark Snitselaar. Sinds de oprichting in 1996 heeft het Betuws Symfonie Orkest een belangrijke plaats veroverd in het muziekleven binnen het Rivierengebied van Gelderland (Bommelerwaard, Land van Maas en Waal, de Betuwe).

U vindt ons ook
op Facebook en op Instagram
Als amateurorkest speelt het behoorlijk ambitieuze programma's met onder andere vioolconcerten van Brahms, Glazunov, Mendelssohn en Dvořák, celloconcerten van Saint-Saëns, Dvořák, Schumann en Elgar, pianoconcerten van Sjostakovitsj en Rachmaninov en symfonieën van onder andere Beethoven, Haydn en Dvořák. Jaarlijks worden twee à drie programma's ingestudeerd. We begeleiden regelmatig jonge solisten aan het begin van hun muziekcarrière.

Elders op deze site vindt u een overzicht van alle concertprogramma's sinds 1996 (zie onder archief).
Het orkest werkte twee maal succesvol samen in een kindermatinee met Frank Groothof. Hij vertelde onder meer het levensverhaal van de Noorse anti-held Peer Gynt, het orkest speelde de Peer Gynt-suite van Edvard Grieg en heel veel kinderen (en hun ouders) genoten.
Een nieuw kinderconcert met medewerking van Frank Groothof vonds plaats in juni 2022. Zowel in Culemborg als in Tiel werd het een daverend succes.

Het orkest repeteert wekelijks in Zinder, het cultuurgebouw van gemeente Tiel waarin ook Zinder Educatie muzieklessen verzorgt. Diverse gevorderde leerlingen van Zinder Educatie zijn kosteloos lid van het orkest, in ruil daarvoor stelt Zinder Educatie gratis aan het orkest een repetitieruimte ter beschikking
Ook met Kunsteducatie Culemborg (KEC) heeft het orkest een samenwerking.

Het orkest maakt elke drie jaar een buitenlandse concertreis en wil deze traditie blijven voortzetten. De laatste reis vond plaats in augustus 2016. Het reisdoel was Weimar in Duitsland en de reis had net als alle eerdere concertreizen heel veel succes. De volgende reis is momenteel nog niet gepland. Wel is in augustus 2023 een (heel) lang orkestweekend gepland, te houden in Westelbeers in Noord-Brabant.

Het Betuws Symfonie Orkest ontstond in 1996 door het samengaan van het Geldermalsens Kamerorkest en het Tiels Kamerorkest.