Nick Devons

Nicholas (Nick) Devons, sinds 1996 de vaste dirigent van het BSO, groeide in Engeland op. Hij komt uit een muzikale familie - zijn moeder was beroepspianiste - en speelt al vanaf zijn achtste jaar viool. Na een economiestudie in Cambridge besloot hij muziek als vak te kiezen.

Vanaf 1979 studeerde hij viool bij Mark Lubotsky aan het Sweelinck Conservatorium, waar hij in 1983 zijn orkestdiploma, en een jaar later zijn diploma uitvoerend musicus behaalde. Veel remplaceerde hij daarna bij verschillende orkesten, o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest en het Ballet Orkest.

Sinds 1990 hield hij zich steeds meer bezig met orkestdirectie. Na directielessen bij Joop van Zon te hebben genomen nam hij een aantal jaren in Tsjechië aan internationale workshops deel en studeerde hij later verder bij Jan Stulen die een belangrijke invloed op zijn ontwikkeling als dirigent heeft gehad.

Met het BSO samen maakte Nicholas Devons zeven tournees naar het buitenland, in 1996 (Frankrijk), 1999 (Italië) en in 2002, 2004, 2007, 2010, 2013 (steeds opnieuw Frankrijk) en 2016 (Weimar in Duitsland).

Sinds 2002 is Devons tevens vaste dirigent van het Symfonie Orkest Haerlem.

Een heel bijzondere activiteit van Nicholas Devons vond plaats in 2010 en daarna nog een keer in 2015. In beide jaren organiseerde hij met medewerking van leden van het Van Baerle Trio concerten met een zelf samengesteld professioneel orkest ten bate van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Naast zijn werk als dirigent is hij actief als coach van verschillende kamermuziek-ensembles.